Puromuz3.com: Aromalı Puro
Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman çıngıçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak mevsuk, esnek ve okşayıcı bir konstrüksiyonda olmalı, şiddetli bir aromaya ve prezantabl yanmayı sağlayacak yerıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf pak ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu koca oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en eksiksiz purolar olarak nitelendirilseler de birfena mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro mideerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey harbi bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer harbi bir nemde değil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız beğeni yada dilsiz maalesef kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. cümle saklama ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve mideime amade işgal etmek mideindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro nem değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında mideilen bir puro ideal nem değerlerinde mideiliyor onaylama edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasta bu nem değerleri de kimisine nazaran gayet usturuplu ve mideilebilir en kâmil değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan beğeni almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken diğer bir şahsiyet bu nem değerinin puroya yazık edilen bir valör bulunduğunu ve katiyen mideilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk nem ayırtı arasında gidip gelmeden mecmu aynı nem değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değçalışmaimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu olabilir başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem değerleri neyi değçalışmatirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, esrar azalır ve mideimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça esrar artar, mideimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yüzmek istiyorsanız buna zaman ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size sima en eksiksiz valör bu ve bu değerde midemelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız molekül yaklaşık 6 ay içerisinde çalışmalevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem tesviye üzerine müesses bu tertibat sıcaklıktan özgür olmadığı midein belli bir zaman içerisinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu merkez bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir başüstüneğunca çokça alev değçalışmaimi sıfır ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem değeri uydurmak midein dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu valör iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek düzlemı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz koca nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o zaman diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki kez haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in ötümlü ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile bile gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek midein en eksiksiz seçenek olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Akşam gündüz yada sezon intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde koca nem değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak mıhlı bir nem değeri sağlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.